HAPPO-EMÄSTASAPAINO

Nesteen vetykonsentraation negatiivinen logaritmi tunnetaan paremmin pH:na. Happo-emästasapainoa mitataan pH-asteikolla, joka vaihtelee tavanomaisesti välillä 0-14. Jos arvo on alle 7, niin neste on hapanta ja jos arvo on yli 7, niin se on emäksistä. Lääketieteessä seurataan tarkasti potilaiden veren pH-arvoa, joka ei saa heittää kovin paljon ihannearvostaan (7,365). Jo parin desimaalin muutos ph-tasapainossa aiheuttaa vakavia ongelmia solujen aineenvaihduntaan.

Länsimainen ruokavaliomme ja kiireinen elämäntyylimme ovat saaneet aikaiseksi sen, että elimistömme happamoituu. Happamoituminen aiheuttaa liikalihavuutta, väsymystä, iho-ongelmia, ruuansulatusongelmia, epäselvää ajattelua, masennusta, kolotuksia ja kipuja sekä nopeutunutta ikääntymistä. Pidän elimistön liiallista happamoitumista liikalihavuuden, reuman ja useimpien muiden sairauksien syynä.

Sairaudet eivät tule meidän ulkopuoleltamme, vaan elimistöm­me alkaa happamoituneena tuottaa itse bakteereja, hiivoja, homeita ja sieniä. Elimistömme maatuu elävältä. Sairauksia syntyy elimistömme happamoitumisen seurauksena niihin elimistömme osiin, joissa on perimämme geneettiset heikkoudet. Ylihappamoitumisen seuraukset johtavat kroonisiin bakteeri-, hiiva- ja homeongelmiin ja lopulta solujen ja kudosten pahanlaatuiseen tilaan. Syöpä on siis varsin yksinkertainen veren ja kudosten ylihappamuustila, joka johtaa hapettoman ympäristön sairauksiin.

Elimistömme yrittää pitää veren ideaaliarvon rajojen sisäpuolella ottamalla luistamme emäksisöiviä mineraaleja esim. kalkkia. Luukadon syy on elimistön happamoituminen, jota aiheuttavat mm. mai­to­taloustuotteet. Niitä on meille markkinoitu hyvinä kalkin lähteinä. Tosiasiassa maitotalous­tuot­tei­den käyttö näyttää kiihdyttävän luukatoa, jota esiintyy erityisesti maitotaloustuotteita käyttävissä maissa.

Elimistö ottaa emäksisöiviä aineita myös lihaksista. Elimistö laimentaa happoja hamstraamalla vettä, jolla se laimentaa happoista elimistöä. Kehossa ilmenee tämän seurauksena turvotusta. Rasvan avulla elimistö siirtää happoja pois tärkeistä elimistä ja rasvoihin sidotut hapot varastoidaan rasvakerrokseksi eri puolille elimistöä.

Maksa on elimistömme tärkein rasvanpolttaja ja happamuus vaikuttaa myös sen toimintaan kuten kaikkien solujen toimintaan, koska toimiakseen oikein entsyymit tarvitsevat tietyn lämpötilan ja happamuuden. Entsyymit ovat katalyyttejä, joiden tehtävänä on nopeuttaa reaktioita solutasolla. Maksan toimintaa ohjaavat hermot kulkevat viidennen rintanikaman kautta (D5).

Vaikka elimistö olisi muuten happamoitumassa, eivät vatsahapot ehkä olekaan riittävän voimakkaat. Vatsahappojen on oltava kunnossa, koska muuten ruoka ei sula, vaan se jää jopa päiväkausiksi käymään ja kaasuuntumaan paksusuoleen aiheuttaen mm. ummetusta. Heikot vatsahapot saavat lisäksi aikaan ongelmia ruokatorven ja pohjukkaissuolen toimintaan ja aiheuttavat närästystä. B-ryhmän vitamiinit eivät imeydy suoliston kautta elleivät vatsahapot ole kunnossa. B-ryhmän vitamiinit ovat ertyisen tärkeitä hermoston toiminnan kannalta. Vatsan toimintaa ohjataan kuudennen rintanikaman kautta (D6). Vatsahappoja voidaan vahvistaa juomalla aamulla tyhjään vatsaan 2-3 dl huoneenlämpöistä vettä, jossa on 2-3 rkl omenaviinietikkaa.

Lisämunuaisten sydänosan toiminta vaikuttaa mm. adrenaliinin erittymiseen ja sen myötä stressistä aiheutuvien ongelmien muodostumiseen. Lisämunuaisen kuorikerroksen toiminta taas ohjaa elimistön oman kortisonin erittymiseen ja sen myötä tulehdusten paranemiseen. Hermotus kulkee yhdeksännen rintanikaman kautta (D9).

Kehon happamoituminen

Happamoitumista aiheuttavat ruokavaliomme sisältämät ruoka-aineet kuten liha, maitotaloustuotteet, kananmunat, viljatuotteet, korkean sokeripitoisuuden hedelmät, hiilihappoa sisältävät kivennäisvedet ja virvoitusjuomat, tuoremehut ja muut mehut, kahvi, tee (musta ja vihreä), sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet, alkoholi sekä puhdistettu suola. Lisäksi mitä enemmän syömäämme ruokaa on käsitelty ja muokattu, sitä enemmän se näyttää happamoivan kehoamme. Myös käyttämämme vesi (sekä vesijohtovesi, että lähdevesi) on yleensä hapanta.

Elimistöä happamoittavat myös ympäristön saasteet, tupakointi, lääkkeet, stressi, viha, pelko ja muut negatiiviset tunteet. Lisäksi kova fyysinen harjoittelu elimistön äärirajoilla tuottaa elimistöön happamuutta (maitohappoa).

Vesisuonet ja maasäteily aiheuttavat niille altistuneille soluille ,elimille ja lihaksille hidastuvaa aineenvaihduntaa, mikä lisää kehon happamuutta. Ne saavat erityisesti yhdessä aikaan vakavia kroonisia tulehduksia, kasvaimia tai jopa syöpää. Herkät ihmiset osaavat tunnistaa nämä paikat ja välttää niissä oleskelua. Erityisesti vuoteenpaikka tai työpiste kannattaa valita aina tarkkaan.

Emäksisöivä ruokavalio

Alkalisoivia eli emäksisöiviä ruoka-aineita ovat monet kasvikset, juurekset (ei peruna), avokado, kookospähkinä, sitruuna, lime, greippi, idut, tattari, hirssi, osa siemenistä ja pähkinöistä ja osa kylmäpuristetuista öljyistä. Emäksisöivän ruokavalion perustana ovat lehtivihreää sisältävät kasvit, hyvät kylmäpuristetut öljyt, hyvä suola (esim. ruususuola tai kristallisuola) ja emäksinen vesi (vettä voidaan emäksisöidä kotona siihen kehitetyillä suodatinlaitteilla).

Happamoitunut keho voidaan saattaa ihanteelliseen tilaan valitsemalla ruokavalioon pääasiassa emäksisöiviä ruokia, joita syödään mahdollisemman paljon raakana tai soseutettuna. Happoa tuottavia ruokia tulisi ruokavaliossa olla 30 % ja emäksisöiviä 70 %. Kehon puhdistusvaiheessa pääpaino on emäksisöivissä ruuissa ja vedessä.

Vielä muutama vuosikymmen sitten suomalaisilla urheilulääkäreillä oli tiedossa yksinkertainen keino auttaa raskasta kestävyysharjoittelua tehnyttä urheilijaa, kuten hiihtäjää, joka oli joutunut ylikuntoon. Ylikunnolla tarkoitetaan tilaa, jossa raskaan harjoittelun myötä kehoon, erityisesti lihaksistoon on kertynyt runsaasti maitohappoja, jotka olivat sitten romahduttaneet koko urheilijan kunnon. Urheilija joutui kurkkukuurille eli syömään 1-2 kurkkua päivässä. Tämä auttoi laimentamaan happamuuden pois kehosta ja palauttamaan kunto kohdilleen. Normaali kasvihuonekurkku kuorittuna soveltuu tähän tarkoitukseen. Joillekin kurkun kuori saattaa aiheuttaa närästystä eli se kannattaa kuoria pois.

Toinen kotikonsti tasapainottaa pH:ta

Valmistusaineet:

2/3 tl ruokasoodaa (natriumkarbonaattia)
2-3 rkl tuoretta sitruunamehua tai omenaviinietikkaa
2,5 dl vettä

Valmistus:

Kaada ruokasoodaa sitruunamehuun. Happopohjainen yhdistelmä alkaa poreilla välittömästi. Lisää ruokasoodaa kunnes poreilu lakkaa ja lisää vesi. Juo juoma tyhjään vatsaan.

RUOKA-AINEIDEN HAPPO- JA EMÄSARVOJA

Viljavalmisteet
maissi ja maissijauho – 6
vehnä ja tärkkelys – 6
vehnäjauho – 8
riisi, kiillottettu – 11
maissi, kuorittu – 14
ruis, jauhettu – 16
ruis, jyvä – 17
ohra, ryyni – 20
kaura, hiutaleet – 22
kaura, jauho – 33
vehnä, jauhettu – 38
vehnänlese – 39
riisi, kuorimaton – 51

Leivät
ruisleipä – 6
ruisnäkkileipä – 9
hiivaleipä – 11
ruisleipä, täysjyvä – 22

Vihannekset ja juurekset
kurkku, siemenetön + 31
keräsalaatti + 14
tomaatti, siemenetön + 14
selleri, vaalea varsi + 11
porkkana + 10
endiivisalaatti + 9
pinaatti + 9
purjo + 9
ruohosipuli + 9
kaalit + 5
peruna, kuorittu + 5
sipuli, keltainen + 3
melooni, siemenetön + 2
parsa + 1
sokeriherneet 0
kruunuartisokka – 4
pavut, vihreät palolliset – 4
herneet, kypsät keltaiset – 4
pavut, ruskeat – 8
ruusukaali – 9
papu (bond) – 10
soijapapu, keltainen – 10
parsannuput – 14

Marjat ja hedelmät
viikuna, kuivattu + 26
rusinat + 16
ruusunmarja, kuivattu + 15
mandariini + 12
appelsiini + 10
sitruuna + 10
karviainen + 9
viinirypäleet + 7
taateli, kuivattu + 7
banaani + 7
karhunvatukka + 7
luumu + 6
persikka + 5
aprikoosi + 5
vadelma + 5
mustikka + 4
ananas + 4
viinimarjat + 4
päärynä + 3
omena + 3
kirsikka + 3
mansikka + 2
karpalo + 2
juolukka + 2
puolukka – 6

Pähkinät
manteli, makea – 1
hasselpähkinä – 1
kookospähkinä keitetty – 4
saksanpähkinä – 8
maapähkinä – 15

Maitotaloustuotteet
maito + 4
hera + 4
voi, suolattu – 6
juusto, vähärasvainen – 14
tahkojuusto – 17

Liha, kala, muna
muna, keitetty – 23
liha, kaikki – 10 – – 24
kala, kaikki – 10 – – 19

Muut
sienet, lakit + 3
margariini, suolattu – 1
oliiviöljy – 6

– = palamistuotteenaan HAPPOA tuottavia
+ = palamistuotteenaan EMÄSTÄ tuottavia
0 = palamistuote ei lisää eikä vähennä happamuutta

100 g mainittua ruoka-ainetta tuottaa kehossa palaessaan taulukossa mainitun yksikkömäärän emästä/happoa verrattuna neutraaliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.