MIELENTILA

Olipa kerran kolme jättiläistä, jotka varastivat ihmisen onnellisuuden. He miettivät miten kätkeä se, etteivät ihmiset sitä löytäisi. Yksi aikoi kätkeä sen meren alle, mutta muista se oli huono piilo. Toinen halusi kätkeä korkealla, mutta kahden muun mielestä sekin oli huono paikka. Mutta sitten he löysivät todella varman piilon, josta he olivat yhtä mieltä. Kätketään onnellisuus ihmisen mieleen, sieltä hän ei sitä helposti löydä.

Viimeisen parin vuoden aikana on seurannut huolestuneena suomalaisten ja erityisesti Suomen median kylvämää ilmapiiriä, joka vaikuttaa apaattiselta ja lohduttomalta. Lähes kaikki ulostuleva lähettää pelkkiä huonoja signaaleja, pelkoa, varautuneisuutta ja epäkohtia antamatta kuitenkaan toivoa paremmasta. Kaikki tämä väistämättä vaikuttaa ihmisiin ja saa heidät pelkäämään perustoimeentulonsa, työpaikkansa ja turvallisuutensa puolesta.

Energian mielentila on onnellisuus ja kiitollisuus ja niiden avulla saa liikkeelle suuria voimia. Kun nämä tuntemukset yhdistetään esim. siihen tunteeseen, kun pitelet sylissäsi omaa lastasi tai lapsenlastasi ja katsot nauraviin silmiin, olet hyvin lähellä sitä mielentilaa, jonka avulla parantavat energiat moninker­tais­tuvat. Voit valita ajatuksiisi kenet tahansa sinulle rakkaan henkilön, jolle haluat pelkkää hyvää. Pyri saamaan tämä tuntemus aikaiseksi mahdollisimman usein.

Aina tämä ei onnistu ja siihen voivat vaikuttaa monet asiat kuten stressi, pelkotilat, yleinen negatiivisuus omassa mielentilassa tai ympä­ristössä. Pyri aina selvittämään syy, miksi miksi et tunne oloasi hyväksi. Pyri tällöin välttämään puhumista ja koeta luoda mahdollisimman rentoutunut ilmapiiri.

Kiitollisuushyrrä -mielikuvaharjoitus

Istu selkä suorana ja kuvittele istuvasi suuren hyrrän tai LP-levysoittimen levylautasen päällä, ihan keskellä sitä. Hengitä muutaman kerran syvään niin, että vedät ilmaa nenän kautta keuhkoihisi niin täyteen, että vatsasi pullistuu. Pidätä hengitystä muutama sekunti ja puhalla kaikki ilma suun kautta pois täydellisesti, vatsa painuu sisään. Odota taas muutama sekunti ja vedä ilmaa sisään. Sulje silmäsi ja rentoudu. Toista hengitys 4-5 kertaa.

Kuvittele, että levylautanen alkaa pyöriä hiljakseen ja sinä siinä mukana. Ajattele kaikkia niitä hyviä asioita, joita sinulla on elämässäsi. Niitä voi olla terveys, ystävät, harrastukset, lapset, lapsenlapset ja tunne syvää kiitollisuutta näistä asioista. Tunnet kevyen pyörteen aluksi ala­vat­sassasi, sitten rinnassasi, myöhemmin kurkussasi ja lopuksi otsassasi. Tunnet kuinka levylautanen alkaa pyöriä nopeammin ja nopeammin, mutta siitä huolimatta voit mainiosti. Tunnet kuinka pyörre nousee ylemmäs ja ylemmäs ja pyörimisen vauhti kiihtyy entisestään. Jatka harjoitusta muutama minuutti.

Toista ko. harjoitusta myös kotonasi silloin tällöin. Saatat huomata positiivisia muutoksia olossasi, suh­tautumisessa moniin asioihin ja muihin ihmisiin.

Tämän harjoituksen avulla alat tunnistamaan eri tuntemuksia kehossasi ja ajan saatossa alat tietoisesti tunnistamaan kehollasi niitä ympäristössä.

IMUSOLUT JA EMPATIA

Imusolut ovat elimistön terveyspoliiseja ja niitä on kahdenlaisia. Imusolut tyyppiä B huolehtivat vasta-aineiden tuottamisesta ja niitä tarvitaan mm. silloin, kun kehossa on viruksia tai bakteereja. T-tyypin imusolut huolehtivat pääosin kudosten immuniteetista ja erityisesti ne estävät syöpäsolujen syntymisen ja leviämisen.

Amerikkalainen S.J. Schleifer huomasi tutkimuksissaan, että em. solujen määrä ei muuttunut, vaik­ka potilas tunsi itsensä rakastetuksi tai ei, mutta imusolut käyttäytyivät tuolloin eri tavoin. Ei-ra­kas­tetuksi itsensä tuntevien potilaiden imusolut kieltäytyivät reagoimasta tiettyihin kemiallisiin yhdis­teisiin, jotka aiheuttavat immuniteettiongelmia. Aivan kuin itse imusolut olisivat sairastuneet.

Kaikki tulokset viittaavat siihen, että potilaan yksinäisyys tai paremminkin itsensä yksinäiseksi tunteminen ja ympäristön empatian puute lisää sairastumisriskiä ja lyhentää keskimääräistä elinikää.

Yhdeksi nyky sairaanhoidon, sairaalan henkilökunnan ja lääkäreiden ongelmaksi potilaat kokevat kiireen ja empatian puutteen. Perinteinen lääketiede keskittyy lähes pelkästään molekyylitasolla havaittaviin ongelmiin, mutta tunnetasolla potilas jää usein kylmäksi ja tuntee itsensä pelkäksi numeroksi. Emme ole pelkästään pala lihaa, jolla on silmät, vaan paljon enemmän.

Sami Rasila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.